Overzicht

Plaatje BIM

* Doorsnede Kranendonk - Smart robotics

BIM: Bouwwerk Informatie Model. Sinds een jaar zijn wij de overstap aan het maken naar BIM/Modelleren. Om met BIM te kunnen werken moeten wij in 3D modelleren. BIM is een digitale representatie van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het hele gebouw, binnen en buitenkant wordt digitaal in beeld gebracht. Dat doen wij niet alleen, ook externe partijen leveren hun modellen aan, waarna die samen 1 model vormen compleet met de informatie van alle betrokken partijen. Het voordeel van BIM is dat wanneer alles digitaal klopt, het in de echte bouw ook klopt. Zo heb je veel minder kans op fouten.

Onze bouwtechnisch tekenaar Joost de Leeuw verteld over BIM bij de J.C. van Kessel Groep.

Waarom hebben wij de overstap gemaakt naar BIM?
Wij zijn overgestapt naar BIM om de communicatie en afstemming tussen verschillende partijen te verbeteren. Het idee van BIM is dat iedere discipline in de bouw zijn eigen model maakt, deze worden over elkaar heen gelegd en hierdoor kun je zien of je een clash hebt,  bijvoorbeeld een luchtkanaal dat door een stalenbalk heen gaat of een stalenbalk  die door een geveldeel heen steekt. Omdat iedereen toegang heeft tot dezelfde modellen, kan snel worden vastgesteld waar de problemen in een gebouw zich voordoen. Het gebouw wordt voor de start van de bouw al digitaal gebouwd, wat leidt tot minder faalkosten.

Wat zijn de grootste veranderingen door BIM binnen de J.C. van Kessel Groep?
De communicatie tussen bouw en het architectenbureau moet nu veel nauwer lopen. Het is de bedoeling dat het maken van werktekeningen door de werkvoorbereider tot het verleden gaan behoren. De werkvoorbereider gaat als coördinator fungeren. Hij laadt alle modellen over elkaar heen en controleert of er geen fouten in het model zitten, zo stuurt hij alle partijen aan. De tekenaar moet tot in detail het model maken, zodat alle aansluitingen zichtbaar zijn. De werkvoorbereider en de tekenaar gaan zo nog meer als team functioneren, de werkvoorbereider bepaalt fabrikanten en de tekenaar modelleert deze in.

Wat zijn de voordelen van werken met BIM?
Het gebouw is van tevoren al helemaal uitgedacht, dit kost in de voorbereiding meer tijd, maar bespaart veel tijd op de bouw. Doordat iedereen dezelfde modellen over elkaar heen legt, wordt er automatisch met meerdere ogen gekeken naar alle aspecten van de bouw. Hierdoor ontstaat er een duidelijk overzicht van het gebouw en worden faalkosten voorkomen.

Wat vindt jijzelf het mooiste/leukste aan BIM?
Ik vind het compleet ontwikkelen van een gebouw het leukste aan BIM. Door het maken van een compleet 3D model kom je vaak problemen tegen waar je helemaal niet bij stil had gestaan. Je gaat automatisch veel dieper op het project in en ben je als het ware het gebouw digitaal aan het bouwen.

Verwacht je in de toekomst nog meer veranderingen?
Ik verwacht dat in de toekomst de 2D tekeningen op de bouw verdwijnen en er met tablets wordt gewerkt. Iedereen heeft de laatste gegevens doordat alle modellen in de cloud staan, ook wordt er op deze manier de vorderingen van de bouw bijgehouden.

Zijn wij hierin uniek?
Nee, in de machinebouw maar ook in de auto-industrie wordt al een groot aantal jaren zo gewerkt. Je mag stellen dat de bouw dus achterloopt.

Wij bespreken graag uw wensen

MerlevanSonCreatie 54

Invalid Input

Vul een telefoonnummer in

Vul een naam in

Vul een geldig e-mailadres in

Invalid Input

Invalid Input

Deel deze pagina Linkedin